Skip to content

Op oriëntatiebezoek in DR Congo!

Op donderdag 25 februari jl. zijn we vanuit Parijs vertrokken voor een oriëntatiebezoek aan Congo. De reis ging via Amsterdam, Nairobi en Entebbe naar Bunia. In het eerste weekend hadden we tijd om een beetje te acclimatiseren. Tijdens de eerste week zijn we vooral veel op het Wycliffe kantoor in Bunia geweest. We hebben hier onze toekomstige collega’s ontmoet en met hen gepraat over het werk wat zij doen.

Het doel van dit bezoek is om kennis te maken met het land, de mensen en onze toekomstige werkplek. Oost-Congo is bepaald geen doorsnee plek om te wonen en te werken en daarom werd ons vanuit Wycliffe geadviseerd om voorafgaand aan onze uitzending een bezoek te brengen.

Onze Nederlandse Wycliffe collega Connie Kutsch Lojenga is ook in Bunia. Zij geeft tijdens ons bezoek workshops Language Development aan dominees en pastoors van verschillende taalgroepen die in Oost-Congo leven. Het is mooi om te zien hoe zij met hen bezig is om de grammaticaregels van hun moedertalen te ontdekken. Tijdens de workshops houden wij ‘computerspreekuur’ voor de deelnemers met computerproblemen. Het is erg leuk om ons op deze manier nuttig te kunnen maken tijdens dit bezoek.

We logeren in een gastenverblijf van de Shalom Universiteit in Bunia. Hier logeren verschillende gastdocenten uit Congo, Burundi, Cameroon en de Verenigde Staten met wie we drie keer per dag samen eten. Het is hier behoorlijk warm, zo rond de 30 graden. Op zaterdag zijn we met een toekomstige collega en haar vriendin meegeweest naar de markt en naar de winkels om te kijken wat hier te koop is.

Dat leven en werken in Oost-Congo niet eenvoudig is, wordt ons langzamerhand wel duidelijk. Het is warm, stoffig, chaotisch en de veiligheidssituatie blijft een punt van zorg. Maar we zijn deze week ook veel mooie dingen tegengekomen. Mensen die ondanks alle moeilijkheden op hun post blijven. We hebben de enorme behoefte aan personele versterking gezien en zijn er verder van overtuigd geraakt dat dit de plek is waar we geroepen worden!

Back To Top