Skip to content

Hoe ga je om met water?

Stel je eens voor: de voorraad van jouw waterleverancier is op en de komende weken zul je geen stromend water hebben. Wat zou je doen om in je waterbehoefte te voorzien? Waar zou je je water vandaan halen? Hoe zou je met dit water omgaan? Zou je zuiniger worden met water? En hoeveel denk je nodig te hebben per dag? Wat dat laatste betreft kunnen we je wel een idee geven. Volgens de website van waterbedrijf Vitens is het gemiddelde waterverbruik in Nederland 119 liter water per persoon per dag. Als we dat in emmers uitrekenen, is dat ongeveer 6 flinke emmers per dag.

Voor de mensen in Bunia en dus ook voor ons, is dit geen denkbeeldige situatie, maar de realiteit van elke dag in de droge tijd. Door gebrek aan regen raakt de voorraad van het waterbedrijf op en er komt geen water meer uit de waterleiding. Je ben dan aangewezen op putten en bronnen in de stad. Daar is het een drukte van jewelste. Vrouwen en kinderen komen er om hun knalgele jerrycans te vullen. Het vervoer naar huis gaat soms per motor, maar vaak ook gewoon lopend. De vrouwen dragen het water op hun rug of op hun hoofd. Moet je voorstellen, 20 kg op je rug of je hoofd, dat is geen kleinigheid!

Ook wij moeten op zoek naar water. Gelukkig helpt onze huishoudelijke hulp daarbij. Zij haalt zo’n 2x per week water voor ons. Inmiddels zijn we erg bedreven geraakt in het zuinig omgaan met water. Afwaswater of ander vuil water gebruik je als spoelwater voor de wc en die wordt alleen aan het einde van de dag doorgespoeld J. Je gaat zoveel mogelijk naar het ‘buitentoilet’, een waterloos toilet hier vlakbij of op het werk. Voor een douchebeurt heb je echt geen emmer met 10 liter water nodig. Met een liter of 5 en een beetje handigheid, kun je je prima douchen. Komt er een regenbui? Dan zetten we alle emmers, teiltjes en tonnen onder de dakgoot buiten, zodat we het regenwater kunnen opvangen. Met regenwater kun je prima de was doen en volgens de kenners is het ook heel goed om je haar met regenwater te wassen. Met 100 liter water kunnen we op deze manier zeker 3-4 dagen vooruit. Dat betekent ongeveer 15 liter per persoon per dag!

Ook al kunnen we ons prima redden, toch zien we uit naar het moment dat we het water weer in onze voorraadtank op zolder horen stromen!

Back To Top