Skip to content

Leven in Congo – Water

Toen we in Nederland woonden, stonden we er eigenlijk nooit bij stil hoe bijzonder het is dat ieder huis in Nederland een kraan heeft waar 24 uur per dag drinkbaar water uit komt. Nu we een poosje in Congo wonen, gaan we dat – met terugwerkende kracht –waarderen!

In het huis waar we nu wonen hebben we een aansluiting op de waterleiding. Dat op zich is al vrij bijzonder. We weten dat er ook genoeg mensen in Bunia en daarbuiten elke dag met jerrycans naar een waterpomp lopen om water te halen. Het water komt bij ons met horten en stoten uit de waterleiding. Daarom is het handig om een flinke hoeveelheid water op voorraad te hebben. Buiten ons huis staat een grote ton waar we water in laten lopen en voor noodgevallen staan er nog wat jerrycans klaar. Áls het water komt, is de druk minimaal. Daarom pompen we het water omhoog naar een andere grote ton, zodat we voldoende druk hebben om het uit de kraan in huis te laten lopen.

Het leidingwater kun je niet drinken. De meeste vervuiling is onzichtbaar, maar van tijd tot tijd zie je het zand in het water rondwarrelen. Om het drinkbaar te maken, hebben we een filtersysteem in huis. Dat bestaat uit een emmer waar we het leidingwater – nadat we het eerste gekookt hebben – ingooien. In die emmer zitten speciale filters waar het water doorheen druppelt. Het gefilterde water komt vervolgens in een andere emmer terecht en het is dan klaar voor consumptie. Een simpel maar doeltreffend systeem en we denken dat het werkt, want we hebben nog geen last gehad van onverklaarbare buikkrampen.

Tenslotte nog even een kijkje in onze badkamer. Hoewel het water niet altijd warm is, kunnen we ons er prima mee redden. Het toilet is gelukkig van het type waar je op kunt zitten en niet – zoals hier vrij gebruikelijk is – de Franse versie met een gat in de grond. Die gaan we vast nog tegenkomen, dus we zullen vast gaan oefenen…

We vinden het leuk om jullie deelgenoot te maken van het leven en werken in Congo. We schrijven over zaken die ons opvallen, maar we vinden het nog leuker om op de website of in een nieuwsbrief in te gaan op jullie vragen. Als je een vraag hebt, mail ons of geef je vraag door aan onze TFC!

Back To Top