Skip to content

Hoeveel talen zijn er op de wereld?

Cartoon-NederlanderDat is geen eenvoudige vraag waar je zomaar antwoord op kunt geven. Het hangt er namelijk maar helemaal vanaf wat je een taal noemt. Heb je daar weleens over nagedacht? Soms is het simpel. In Nederland spreken we Nederlands en onze buren in Groot-Brittanniƫ spreken Engels. Die talen lijken niet erg op elkaar toch? Soms zijn de verschillen tussen talen klein en hebben we experts nodig om te bepalen of talen van elkaar verschillen.

Een voorbeeld: Zweden en Noren kunnen elkaar prima verstaan, maar deze landen hebben een eigen geschiedenis, gebruiken en gewoontes en zien zichzelf als twee verschillende naties, die twee verschillende talen spreken. Sommige landen gaan er wel heel ver in om zich van andere landen te onderscheiden. Serven en Kroaten verstaan elkaar uitstekend, maar ze gebruiken twee verschillende schrijfsystemen.

Andere landen doen juist het omgekeerde: in China zijn er minstens zeven verschillende taalgroepen die elkaar onmogelijk kunnen verstaan. Toch willen deze groepen zichzelf niet zien als aparte naties en om die reden heeft het Chinees een uiterst ingewikkeld schrijfsysteem dat door alle taalgroepen gebruikt kan worden en zien de Chinezen zichzelf als een natie die verenigd wordt door een enkele taal. Dit zijn maar een paar voorbeelden die laten zien dat het nog niet zo gemakkelijk is om te bepalen wat een taal is. Het hangt er maar net vanaf welke definitie je hanteert voor het begrip ’taal’.

etnologie-van-de-beneluxMaar het is nog iets ingewikkelder. Het aantal talen dat je telt, hangt ook nog eens af van het moment waarop je telt. Talen worden geboren, ze ontwikkelen zich en kunnen op een bepaald moment ook weer uitsterven. Het is dus heel lastig om een antwoord te geven op de vraag hoeveel talen er op een bepaald moment zijn.

Maar er zijn wel onderzoekers die een poging doen om bij te houden hoeveel talen er zijn. Deze onderzoekers werken voor SIL, een partnerorganisatie van Wycliffe Bijbelvertalers. Op de website ethnologue.com vind je een overzicht van alle talen van de wereld. Op dit moment staat de teller op 7102 talen. Verder kun je daar lezen dat in DR Congo 211 verschillende talen gesproken worden. Maar je vindt ook informatie over talen dichter bij huis. Enigszins verrassend om te lezen: Nederland kent maar liefst 15 talen! Nieuwsgierig geworden? Neem eens kijkje op de website: http://www.ethnologue.com/country/NL/status.

Back To Top