Skip to content

Frankrijk: een terugblik

Wat zullen we gaan missen nu we weer terug zijn uit Frankrijk? Een terugblik in 10 punten.

  1. Leven in een ‘internationale’ omgeving

Wat is het ontzettend leuk om met studenten uit allerlei verschillende landen te leven en te studeren. Het is heel boeiend om te zien en te horen hoe mensen met een andere nationaliteit tegen dingen aankijken en hoe bepalend de cultuur is waarin je bent opgegroeid. Regelmatig hadden we discussies in de klas en daarbuiten over verschillende onderwerpen. Iedereen heeft zo zijn ‘stereotypen’. Vooroordelen over Nederlanders hebben we ook genoeg gehoord: ze zijn lang – dat klopt wel aardig in ons geval – maar ook: ze geven niet graag geld uit, ze spreken heel veel talen, ze zijn enorm direct en soms wat onbeleefd en last but not least: ze rijden graag met caravans vol levensmiddelen naar Zuid-Frankrijk! Ook was het interessant dat voor sommige Amerikanen die we ontmoetten de status van Nederland niet helemaal duidelijk was. Is Nederland nou een stad, een provincie of een land? En wat is het verschil tussen the Netherlands en Holland en waarom heet het Nederlands in het Engels ‘Dutch’? We hebben zelfs aan enkele medestudenten moeten uitleggen waar Nederland ligt (nee, niet ten noorden van Letland… iets zuidelijker…) Op de taalschool zaten voornamelijk studenten, die zich net als wij, voorbereidden op een uitzending naar een Franstalig land. Wij vonden het heel bemoedigend en inspirerend om een tijdje met deze medestudenten op te trekken en hun verhalen te horen.

  1. De ups en downs van een taalstudie

De eerste maanden van een taalstudie zijn niet de meest bemoedigende. We voelden ons vooral in het begin behoorlijk ‘dom’. Zelfs hele simpele dingen zeggen of schrijven in het Frans vereisen al het nodige denkwerk en je staat regelmatig met een ‘mond vol tanden’. Een taalstudie maakt je nederig en bescheiden. En soms zou je het wel uit willen schreeuwen: ‘Ik ben echt niet zo dom als ik nu klink’. Langzamerhand, ongeveer na een maand of vier hard werken, merkten we echte vooruitgang. Dingen gaan steeds makkelijker, opeens kun je 80% van een radio-interview begrijpen, zinnen beginnen zich steeds sneller en automatischer in je hoofd te vormen. Dat is een prachtige ervaring. Maar hoe meer je leert, hoe meer je er ook achter komt hoeveel je nog niet weet. Gelukkig waren onze docenten erg bemoedigend en begripvol. Ze hebben al heel wat klassen voorbij zien komen…

  1. Een uiterst gestructureerd leven!

Elke dag om 8.35 beginnen met de lessen, om 10.15 pauze, om 11.30 lunchpauze en ’s middags om half 2 het middagprogramma. Heerlijk om niet te hoeven nadenken wat te doen: gewoon, de lessen volgen. Ook heel fijn om nu eens aan de andere kant te zitten: niet lessen voorbereiden, maar lessen ontvangen! Natuurlijk kan het wel eens saai zijn en soms is een taalstudie ook gewoon frustrerend, maar toch is de structuur die het biedt heel prettig!

  1. De parken in Parijs en omstreken

Als de Fransen ergens goed in zijn, is het wel in het aanleggen en onderhouden van prachtige parken. En er zijn er echt heel veel! Vlakbij de taalschool was een groot park, park George Brassens, waar we heel veel gewandeld hebben. En natuurlijk hebben we een paar beroemde parken in Parijs bezocht, zoals: Jardin de Luxembourg, Jardin de Tuileries, Parc de Sceaux en Parc Montsouris. Schitterende parken! En dan hebben we het nog niet over de prachtige tuinen bij de kastelen.

  1. RER B

RER B is een begrip voor ons geworden. RER staat voor Réseau Express Régional en is een spoorlijn die het centrum van Parijs met de voorsteden verbindt. Lijn RER B gaat van Massy naar Parijs-Centrum en gaat vervolgens door naar Airport Charles de Gaulle helemaal ten noorden van Parijs. Vanaf het station van Massy-Verrières (10 minuten lopen van de taalschool) was het met deze trein ongeveer 30 minuten naar hartje Parijs! Het openbaar vervoer in Parijs en omstreken was erg goed geregeld, om de vijf minuten komt er een trein of metro en vergeleken met Nederland is het openbaar vervoer goedkoop. Een uitstekende manier dus om je te verplaatsen in Parijs en omstreken.

  1. Wonen in de buurt van Parijs

Parijs is een prachtige stad. Wij vonden het heel bijzonder om zo dicht bij deze wereldstad te wonen. We hebben verschillende stadswandelingen gemaakt in verschillende wijken van de stad. De mooiste wijken wat ons betreft: Quartier Latin en Quartier Le Marais. Heel bijzonder om de Eiffeltoren, de Notre-Dame, Montparnasse en de Seine op zo korte afstand te hebben. We denken dat we op dit moment Parijs beter kennen dan Amsterdam J.

  1. Kerkdiensten

In de laatste vier maanden van ons verblijf in Massy bezochten we de Église Baptiste Évangélique in Massy. Naarmate ons Frans beter werd, begrepen we steeds meer van wat er tijdens de kerkdiensten werd gezegd, gezongen en gebeden. ’t Was bijzonder om hier in Frankrijk weer een ander stukje van ‘de wereldwijde kerk’ te zien. De dienst deed wat Afrikaans aan met veel muziek en een ‘informeel’ karakter.

  1. Ontmoetingen met een Franse familie

De afgelopen maanden hebben we bijna wekelijks een Franse familie bezocht. Het is een echtpaar op leeftijd dat een bijdrage aan het zendingswerk wil leveren door tijd beschikbaar te stellen aan studenten die de Franse taal willen leren. Het was voor ons een mooie mogelijkheid om onze Franse spreekvaardigheid te oefenen. In het begin was het vooral veel luisteren, maar gaandeweg begon het steeds meer op een conversatie te lijken. Het was voor ons heel interessant om hun visie op ontwikkelingen in Frankrijk te horen. En er was genoeg om over te praten: de terreurdreiging, de arbeidswet, politiek, stakingen, overstromingen, openbaar vervoer. We hebben ook veel gelachen!

  1. Bezoek

In de afgelopen periode hebben we veel gasten mogen verwelkomen in Massy. Er waren verschillende familieleden en vrienden die ons een bezoek brachten. Het was mooi om iets te kunnen delen van ons leven in Frankrijk! Daarbij beseffen we steeds meer dat het de komende jaren een stuk lastiger wordt om elkaar te zien ;-(

  1. Fransen

Eerlijk is eerlijk, het was geen liefde op het eerste gezicht, maar gaandeweg zijn we ze meer en meer gaan waarderen: de Fransen. Zoals een Française het mooi omschreef: een Fransman leren kennen is een ‘parcours’. Ze laten niet meteen het achterste van hun tong zien. Maar als ze je eenmaal kennen, dan wordt je ook allerhartelijkst ontvangen, inclusief wijn en kaas!

Back To Top