Skip to content

Congo in het nieuws

Er gaat eigenlijk geen dag voorbij waarop we niet even op de website van de NOS te kijken. Ook downloaden we regelmatig een Nederlandse krant. In de afgelopen weken viel ons op dat Congo regelmatig het Nederlandse nieuws haalde. Het waren niet erg opwekkende berichten. Vooral de huidige problemen in de provincie Kasai staan in de belangstelling. En daarnaast zijn er de uitgestelde verkiezingen. Een greep uit de nieuwsberichten van de maand juni: ‘Hoe Congo weer in een spiraal van geweld belandt’, ‘Rapport: duizenden doden door geweld in Congo’,  ‘Kofi Annan ziet groot gevaar voor Congo’, ‘Aanblijven president van Congo oorzaak van geweld en instabiliteit’ en ‘Massale uitbraak na bestorming gevangenis Congo’.

Wat merken wij hiervan in ons dagelijks leven in Bunia? Die vraag krijgen we regelmatig van het thuisfront. Als we het nieuws lezen, voelt het voor ons – ook al wonen en werken we in Congo – toch nog ver weg. Hier in Bunia, merken we weinig van onrust. Het leven lijkt zijn gewone gang te gaan. We gaan elke dag naar het kantoor, we doen onze boodschappen en kunnen ons overdag vrij bewegen. Wel is de VN overal zichtbaar aanwezig in Bunia.

In de gesprekken met onze Congolese collega’s horen we toch ook andere geluiden. Je hoeft bijvoorbeeld vanuit Bunia maar 30 km naar het zuiden te rijden en je zit midden in een gebied waar rebellen actief zijn. Onze collega’s van het Ndruna vertaalteam reizen regelmatig dit gebied in en dat blijft een gevaarlijke onderneming. Vorige week nog kwamen ze terug met een verhaal over een predikant uit dit gebied, die door rebellen vermoord is.

Afgelopen zaterdag kwam de onrust ineens een stuk dichterbij. Twee jonge mannen zijn vermoord in een naburig dorp en een rivaliserende stam wordt verdacht van de moord. Op de dag van de begrafenis komen dorps- en stamgenoten van de vermoorde mannen naar Bunia en zorgen voor veel onrust. Ze rijden met hun motors rond op de hoofdweg en politie en leger zijn volop aanwezig om te proberen de situatie in de hand te houden. Er wordt geschoten. We krijgen opdracht om binnen te blijven. Congolese collega’s en vrienden zijn gespannen. Zij weten uit ervaring dat een schijnbaar klein conflict tussen twee stammen, zomaar kan ontaarden in een bloedige strijd. Aan het einde van de dag word het sein veilig gegeven. Voor ons een dag waarop we ons extra bewust worden van de gespannen situatie in dit land.

Ondanks de relatieve rust in dit deel van Congo, houden ook wij onze adem in. Na de opluchting van eind december vorig jaar, toen er een accoord werd getekend door de regering en er afgesproken werd dat er in 2017 verkiezingen zouden komen, begint de spanning op te lopen. Het begint nu steeds duidelijker te worden dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit gaat lukken. De politieke wil lijkt te ontbreken. Hoe zal de bevolking reageren? Wat gaat de regering doen? Komt er een nieuwe burgeroorlog?

Door Congolese christenen wordt veel gebeden voor dit land. De situatie lijkt uitzichtloos. Toch is het ook bemoedigend om met hen te bidden. Zij stellen hun vertrouwen helemaal op God. Zij zijn ervan overtuigd dat God regeert. En dat Hij recht zal doen. Bidt u met hen mee?

Back To Top